Tips voor goede (web)teksten

Het schrijven van goede teksten is een vak apart en niet aan iedereen besteed. Toch heeft iedere onderneming de juiste teksten nodig, zowel online (bijvoorbeeld voor je social media of website) als offline (bijvoorbeeld voor flyers). Wanneer je het echt goed wilt aanpakken, laat je je teksten schrijven door een specialist. Wil je het liever zelf doen? Lees dan deze nieuwe blog over het schrijven van de ideale tekst!

Bedenk wat je boodschap is

Voordat je begint met schrijven is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat je nu eigenlijk wilt vertellen. Wat is het doel van jouw tekst?

De opmaak van je tekst

De inhoud van de tekst is het belangrijkste, maar de opmaak bepaalt of iemand verder leest. Een grote lap tekst zonder tussenkoppen en witregels zorgt voor afhakers. Laat om de drie of vier regels een witregel terugkomen.

Gebruik het AIDA-model als leidraad

Het AIDA model staat voor:

 • Aandacht; aandacht opwekken doe je met een pakkende titel.
 • Interesse; in de eerste alinea daag je de lezer uit verder te lezen.
 • Desire; Uitleg/info over het onderwerp. Schrijf je een tekst over een nieuwe behandeling? Vertel hier waarom deze behandeling zo fantastisch is.
 • Action; Wat wil je dat de lezer doet na het lezen van jouw tekst? Direct een behandeling bij je boeken, je bellen of bijvoorbeeld mailen? Dit vermeld je aan het einde van de tekst.

Tips voor een goedlopende tekst

 1. Schrijf actief: Schrijf actief in plaats van passief, dit leest fijner. Bijvoorbeeld:
  Passieve vorm: Iedere maand wordt de klant door mij behandeld.
  Actieve vorm: Iedere maand behandel ik de klant.
 2. Gebruik punten en komma’s: Niets verwarrender dan een tekst van vijf zinnen lang. Probeer de teksten kort en bondig te houden en gebruik komma’s en punten.
 3. Misschien kunnen en mogelijk zouden: Vermijd twijfelwoorden (misschien, mogelijk, waarschijnlijk etc.) en hulpwoorden (zouden, kunnen, blijken etc.).

Voorbeeld:
Met hulpwerkwoord: Hiermee kun je een crème aanbrengen.
Zonder hulpwerkwoord: Hiermee breng je een crème aan.

Deze blog is gepubliceerd in vaktijdschrift de Beautysalon.

Laat je (web)teksten schrijven door Jouwsalononline.nl!